tak nak ketinggalan kan, nak beli pun x jumpa kat kedai so surf surf carik resepi, tengok youtube. so malam tadi nekad la nak buat gak sbb next week nak start diet... boleh?
tadaaa...
sedappp i tell u... malam tadi gak licin kena belasah ngan my darl ngan anak anak... manis, rangup and chewy, tapi bila dah makan ngan whip cream sama fruits tu.. syahdu! layannnn....
aku sharelah resepi dia ye:
4 biji putih telur
1 cawan castor sugar
1 sk cuka masak
1 sk tepung jagung
1 sk esen vanila (aku tak letak sbb ada aku baca kalau letak nanti pavlova tu jadi kaler kekuningan)
whip cream + 1 sb (ikut suka la nak berapa banyak for topping, aku buat less sugar)
cara caranya:
- pukul putih telur tu sampai berbuih, lepas tu taruk gula tu sikit sikit.. guna hand mixer tu sampai likat putih and halus
- then masukkan cuka ngan tepung jagung tu.. blend lagi sampai kembang.. lebih kurang 30minit kot
- lepas tu alas bake pan ngan kertas minyak, taruk jer guna senduk kat atas tu bentukkan bulat.. tak yah cecantik pun takpa...
- bakar selama 1hr30mins ngan temperature 125 celcius
- sesambil tu bolehlah pukul whip cream sama gula (1 sudu besar) sampai likat - rasalah kot nak manis campur gula lagi
- bila pavlova tu dah masak, biarkan sejuk sikit then tuangkan whip cream tu.. lepas tu taburlah buah buah yang masam so dia balance la ngan pavlova yang dah manis tu...
sangat nyamannnnnnn... tapi sangat tak sesuai untuk pesakit kencing manis ye!
ciao!
No comments:
Post a Comment